Poveste Dan Răican

”Avem o voce pentru susținerea drepturilor pacienților!”

Dan Răican, Președintele Asociației Antiparkinson

 

Prima dată am fost diagnosticat cu accident vascular cerebral și timp de doi ani am fost tratat pentru acest diagnostic. După ani am mers la un control la Spitalul Bagdasar, unde mi s-a spus că am Parkinson și de atunci am fost să fiu tratat pentru această boală. În 2006, am mers la un alt medic care m-a îndemnat să fac o asociație și așa s-a născut Asociația Antiparkinson. De atunci, lucrurile au început să se rostogolească și să crească.

La început nu știam nimic despre Parkinson și nici despre asociațiile de pacienți. am crezut că sunt destul de puțini și am vrut să iau legătura cu ei pentru a împărtăși ceea ce simțim și să facem ceva pentru a lupta împotriva bolii Parkinson și a îi ajuta pe ceilalți bolnavi.

Beneficiul este că avem o voce pentru susținerea drepturilor pacienților în fața autorităților medicale. Împreună suntem mai puternici ca unul singur care nu are sorți de izbândă într-un ocean foarte mare. Pentru mine, beneficiile sunt că mă întâlnesc cu alți oameni și împărtășesc cunoștințele și legăturile mele și pot să le spun despre ceea ce înseamnă boala Parkinson. Despre acest lucru am scris și câteva cărți.

Dificultățile vin din partea factorilor decizionali, adică a Ministerului Sănătății, pentru că uneori chiar dacă susținem introducerea anumitor legi, anumitor derogări referitor la tratament, ei se fac că nu știu. Uneori s-a întâmplat ca unii pași să nu reușim să îi facem. Ne lipsește un medicament de bază în tratamentul Parkinsonului și nu am reușit să ajutăm pacienții.

Am creat o Școală a pacienților, împreună cu un psiholog și un kinetoterapeut am ținut conferințe în mai multe orașe despre afecțiune și despre importanța asociațiilor de pacienți. Așa, am reușit să găsim mai mulți pacienți care, ulterior, s-au implicat.

Pacienții trebuie să știe că niciodată nu sunt singuri și întotdeauna vor găsi o alinare, chiar dacă asta vine de la Dumnezeu.

Prin poveștile lor, ei pot sa creeze un curent de opinie, pot ajuta în obținerea unui mai bun tratament pentru toți pacienții.

IMPLICARE – MUNCĂ – RESPONSABILITATE